Blog

7 praktiske råd til din videoproduktion

1. Lys, lys og mere lys

Uden lys har din video intet billede, og derfor er det ekstremt vigtigt, at du sørger for at have nok lys under optagelserne. Filmer du i dagslys er du godt i gang, men pas på med ikke at filme imod solen; du risikerer at motivet bliver underbelyst i forhold til baggrunden. Du bør generelt altid have lyskilden bagved kameraet.

Filmer du under ringe lysforhold kan du med fordel kigge dig omkring efter eksisterende lyskilder i rummet. Specielt amatørkameraer skal bruge rigtig meget lys for at skabe et flot billede, men almindelige lamper kan sagtens bruges til at belyse dit motiv, så vær ikke bange for at tænke kreativt i brugen af disse.

2. Få styr på lyden

Du kan i mange tilfælde slippe af sted med et halvdårligt billede i din video, hvis lyden er i orden, men aldrig omvendt. Hvis lyden er dårlig er din video det samme.

Du vil opleve dårlig lyd ved optagelser med smartphones eller billige videokameraer, specielt i blæsevejr eller under andre udfordrende forhold. Sørg derfor for at få tilkoblet en ekstern mikrofon; her er der rigtig meget kvalitet at hente.

3. Længden er altafgørende

Du synes helt sikkert at den virksomhed du ejer/arbejder i er verdens mest spændende, og du kan tale i timevis om produkterne – men er din kunde nødvendigvis ligeså passioneret omkring dem? Sikkert ikke.

Du bør derfor begrænse længden af din video så meget som muligt, og i langt de fleste tilfælde vil den optimale længde være kortere end du selv forestiller dig. En tommelfingerregel for videoer online er, at 3 minutter er den maksimale længde, selvom dette selvfølgelig kommer helt an på hvilken type video der er tale om, samt til hvilket formål den er tiltænkt.

4. Stabiliser dine optagelser

Håndholdt kamera giver rystede optagelser, og det bør du for alt i verden undgå. Et kamerastativ behøver ikke koste mere end et par hundrede kroner, og her kan du altså nemt tage endnu et skridt mod det professionelle videoresultat.

Håndholdte optagelser er en videotype som bruges i mange film, da den skaber en bestemt stemning, men ved amatøroptagelser er det ofte en helt anden – og meget værre – opfattelse seeren sidder tilbage med bagefter ved brug af denne.

5. Pas på zoom og panoreringer

Du har fundet zoom-knappen, og synes selv at det fungerer super godt at zoome ind og ud mens du kører kameraet fra side til side, og op og ned. Sagen er bare den, at du bliver rigtig skuffet når du får overført dine optagelser til computeren og ser klippene igennem.

Du bliver straks søsyg, og det går op for dig, at du burde have været meget mere forsigtig med både zoom-funktionen og dine bevægelser med kameraet. Husk at det ikke er kameramanden men derimod hovedpersonen i din video, som skal gøre den unik og interessant for seeren.

6. Skift kameravinkel

Du bør altid stræbe efter at filme dit motiv fra så mange vinkler som muligt. Specielt hvis motivet i din video er stillestående kan du gøre klippet mere interessante ved at skifte mellem forskellige vinkler, så der fortsat er dynamik trods det “kedelige” motiv.

Du bør således aldrig have optagelser fra samme vinkel der er længere end 4-5 sekunder – i det tilfælde kan du med fordel skifte til en anden vinkel, for at seeren ikke får indtryk af, at kameramanden er faldet i søvn.

7. Overgange med omtanke

Du har måske fundet menuen med overgange, og synes umiddelbart at det virker som en fed effekt at klippene danser ind og ud af skærmen. Sandheden er dog, at dette ofte vil komme til at virke amatøragtigt.

Læg mærke til hvor få overgange der bruges i TV og på film – ja, faktisk næsten ingen, og det er der en grund til. Overgange skal bruges med omtanke.

EKSTRA: ‘Content is king’

Udover disse syv tekniske råd bør du selvfølgelig ligeledes have grundige overvejelser om selve indholdet i baghovedet når du producerer din video. En video der er teknisk flot lavet er ikke meget værd i sig selv – det er samspillet mellem indhold og teknik der skaber det unikke resultat.